onsdag 23. juni 2010

En sankthanssdrøm...


Sankthansfeiringa er knyttet til gamle, før-kristne midtsommertradisjoner som har blitt markert på ulikt vis over hele Nord-Europa, oftere som en folkelig fest enn en kristen høytid. I Norge feires særlig sankthansaften som en sommerfest 23. juni, mange steder med store sankthansbål


Sankthans, Sankt Hans, Jonsok eller Midtsommer er en kirkelig høytid til minne om døperen Johannes' fødsel. Dagen feires den 24. juni og er oppkalt etter døperen Johannes' danske helgennavn St. Hans. Dagen var helligdag inntil 1770, da ble den avskaffet ved festdagsreduksjonen.
 Dagen kan i Norge også kalles jónsvaka, som er norrønt og betyr «våkenatt for Jon». Sankthansaften feires 23. juni, kvelden før høytidsdagen, på samme måte som for eksempel jul-, påske- og pinseaften.
...

VI ØNSKER ALLE EN RIKTIG GOD SANKTHANSFEIRING

- og husk å legge blomster under puten,
fordi sankthans også ble sett på som en magisk ladet tid....
 Sankthansnatta ble regnet som en god tid for innsanking av medisinske urter, for da skulle virkningen være spesielt virksomme og sterke.

Samtidig var sankthans en viktig tid for varsler.
 Om en ung kvinne ønsket å vite hvem hun skulle gifte seg med, forteller tradisjonen at nyplukkede blomster under hodeputen vil gi en sannferdig drøm ;)

Sankthanshilsen fra

0 kommentarer: